hond laten wennen aan hondentrimmer

Laat je hond wennen aan het zelf trimmen met de hondentrimmer

Is het binnenkort de eerste keer dat jij jouw hond gaat trimmen? Dan kan een hondentrimmer in de eerste oogopslag nogal beangstigend overkomen. Het maakt natuurlijk lawaai en het apparaat is onbekend. Hoe jij jouw pup of hond aan een hondentrimmer laat wennen, vertellen we je hieronder.

Een hondentrimmer oftewel een hondentondeuse hebben is handig

Een hondentrimmer wordt ook wel een hondentondeuse genoemd. Het is een handige en goedkope manier om zelf jouw hond te trimmen, in plaats van dat je ‘m elke maand naar de trimsalon moet brengen. Het is overigens wel belangrijk dat je je hond laat wennen aan de hondentrimmer. Hieronder wat tips.

Tip 1: Kennis laten maken met het geluid

Een hondentrimmer maakt redelijk wat geluid. Als jouw hond nog nooit getrimd is, is de kans groot dat jouw pup hiervan zal schrikken. Een belangrijke tip is daarom om jouw hond eerst aan het geluid van de hondentrimmer te laten wennen. Dit doe je door een aantal keer de hondentrimmer aan te zetten als achtergrondgeluid. Als jouw hond normaal gedrag vertoont, kun je ‘m belonen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je hond niet kan ontsnappen of weg kan springen

Wanneer je jouw hond met een hondentrimmer gaat trimmen, is het belangrijk om jouw hond stevig vast te houden. De kans is namelijk groot dat jouw hond begint tegen te stribbelen als je met de hondentrimmer aan komt zetten. Daarom is het goed om jouw hond stevig vast te houden als je met de hondentrimmer aan de slag gaat. Zorg er wel voor dat je je hond geen pijn doet. Houd je hond bijvoorbeeld bij zijn kop vast.

Tip 3: Leer je hond bepaalde commando’s

Om jouw hond probleemloos te kunnen trimmen, is het belangrijk om een aantal commando’s aan te leren. Zo kun je bijvoorbeeld aanleren door rustig te blijven staan, op de trimtafel te kunnen staan en door af te gaan. Hierdoor wordt het trimmen alleen maar makkelijker voor zowel jou als de hond.

hondentrimmer

Tip 4: Stoppen bij angst

Als jouw hond angstig gedrag vertoont, is het belangrijk om meteen te stoppen met trimmen en het een andere keer opnieuw te proberen. Als jouw hond bang is en je gaat door met trimmen, is de kans aanwezig dat jouw hond nooit meer getrimd wil worden en het een traumatische ervaring wordt. 

Veelgestelde vragen

Hoe houd je een hond kalm?

Om jouw hond rustig te houden, is het belangrijk om te zorgen voor afleiding. Ook kun je de hond voorzichtig aaien.

Hoe vaak moet een hond geknipt of getrimd worden?

Hoe vaak een hond getrimd moet worden, verschilt per hond. Vaak moet een hond wel drie keer per jaar naar de trimsalon.

Hoe kun je zelf je hond trimmen?

Je kunt zelf je hond trimmen met de juiste benodigdheden. Ook moet je natuurlijk trimmen op de juiste manier. Zo moet je een hondentrimmer hebben, een schaar en een borstel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *