kat laten wennen aan zelfreinigende kattenbak

Kat laten wennen aan de zelfreinigende kattenbak? Zo doe je dat

Misschien was het al een hele klus om jouw kat te laten wennen aan überhaupt de kattenbak, dan is het al helemaal een opgave om jouw kat kennis te laten maken met de zelfreinigende kattenbak. Katten zijn nou soms eigenwijze dieren en houden niet van verandering. Hoe je deze klus alsnog zonder te veel moeite geklaard krijgt, zetten we hieronder voor je op een rij.

Zo laat je je kat wennen aan de zelfreinigende kattenbak

Een zelfreinigende kattenbak heeft veel voordelen. Het kan zijn dat jouw kat nog niet echt kan wennen aan de zelfreinigende kattenbak. Het is natuurlijk een grote verandering voor jouw kat, aangezien de kat ineens zijn behoefte op een andere plek moet doen. Om jouw kat – en natuurlijk ook jouzelf – een handje te helpen, kun je onderstaande tips eens toepassen.

1. Zet beide kattenbakken in de ruimte

Zet de oude kattenbak nog niet meteen weg, maar zet beide kattenbakken neer in de ruimte. Het staat misschien niet zo mooi, maar hierdoor zal jouw kat wel wennen aan zijn nieuwe kattenbak. 

2. Haal de kap van de kattenbak

Een nieuwe kattenbak kan misschien wat spannend zijn. Om het wat minder spannend te maken kun je de kap van de kattenbak halen. De nieuwe kattenbak is namelijk nog een beetje onwennig. Wanneer jouw kat zijn behoefte doet in de nieuwe kattenbak, kan de kat de omgeving nog goed in de gaten houden wanneer de kap van de kattenbak eraf is gehaald. 

3. Zet de kattenbak op een vertrouwde plek neer

Het is belangrijk om de kattenbak op een vertrouwde plek neer te zetten. Maar, wat beschouwt een kat dan als vertrouwd? Het is allereerst belangrijk om de kattenbak op een rustig plekje neer te zetten. Zet de kattenbak dus niet neer voor een deuropening of in de buurt van een geluidsbox. En wist je dat je de kattenbak ook beter niet naast een voer- of waterbak moet zetten? Katten zijn schone beestjes en willen dit graag gescheiden van elkaar houden. Nog beter: als de nieuwe kattenbak een tijdje in de woonkamer staat, kun je de nieuwe kattenbak op de plek van de oude kattenbak neerzetten. 

zelfreinigende kattenbak

4. Wacht af

Het belangrijkste dat je kunt doen, is door gewoon af te wachten totdat jouw kat vanzelf op de zelfreinigende kattenbak gaat zitten. Een kat moet namelijk aan veranderingen wennen en de kans is aanwezig dat jouw kat niet direct op de nieuwe bak gaat zitten. Geduld is in dit geval een schone zaak. 

Veelgestelde vragen

Mijn kat wil niet in de kattenbak: hoe kan dat?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom een kat niet op de kattenbak gaat. Zo kan het zijn dat de kattenbak vies is, je ander kattengrit gebruikt of omdat er ooit iets negatiefs op de kattenbak is gebeurd. Het kan ook zijn dat jouw kat gewoon zijn behoefte buiten doet.

Hoe maak je een kitten zindelijk?

Het is natuurlijk prettig om jouw kitten zindelijk te maken, ook al leren kittens dit ook al vaak van het nestje. Om jouw kitten te stimuleren om zindelijk te worden, is het belangrijk om jouw kitten op vaste tijdstippen op de kattenbak te zetten. Vervolgens zal jouw kitten het zelf doorhebben dat hij zijn behoefte moet doen op de bak.

Wat is een zelfreinigende kattenbak?

Een zelfreinigende kattenbak is een kattenbak die zichzelf schoonhoudt. Wanneer jouw kat zijn behoefte heeft gedaan, zal de kattenbak vanzelf roteren. Zo komen de uitwerpselen in een afvalbakje terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *