zelfreinigende kattenbak voordelen

Een zelfreinigende kattenbak: de voordelen op een rij

Zit jij eraan te denken om een zelfreinigende kattenbak aan te schaffen? Dat is een goed idee, want een zelfreinigende kattenbak heeft veel voordelen. Welke voordelen je allemaal kunt verwachten van een zelfreinigende kattenbak, vertellen we je hieronder.

Een zelfreinigende kattenbak: wat is het?

Je vermoedt het vast al een beetje: een zelfreinigende kattenbak reinigt zichzelf. De kattenbak zal vanzelf gaan kantelen, zodat de uitwerpselen van de kat in een opvangbak terechtkomen. Je hebt elektrische zelfreinigende kattenbakken, maar ook eentje die je handmatig moet kantelen. Beide opties hebben zo hun voordelen. We zetten het hieronder voor je op een rij.

zelfreinigende kattenbak

Voordelen

Een zelfreinigende kattenbak heeft veel voordelen. 

1. Je bespaart tijd en moeite

Allereerst bespaar je met een zelfreinigende kattenbak veel tijd en moeite. Je hoeft niet continu in de gaten te houden wanneer jouw kat zijn behoefte gaat doen om het vervolgens te kunnen opruimen. Het is namelijk belangrijk om snel de behoeften op te ruimen om geurtjes te voorkomen. Bovendien hoef je niet continu de behoeften uit de kattenbak te scheppen, wat vaak een boel geknoei is. Je hoeft namelijk alleen maar de opvangbak te legen waar de uitwerpselen in terechtkomen. De werking van een zelfreinigende kattenbak is dus vrij simpel.

2. Nooit meer nare, stinkende geurtjes in huis

Wellicht het grootste voordeel van een zelfreinigende kattenbak is dat je geen nare geurtjes meer in huis hebt. De kattenbak zal namelijk meteen gaan kantelen zodra jouw kat de kattenbak verlaat. De uitwerpselen komen terecht in een opvangbak en als je geluk hebt is deze opvangbak ook nog eens voorzien van een filter, zodat de geurtjes niet kunnen vrijkomen. Maak het opvangbakje schoon, doe er een nieuw vuilniszakje in en klaar is Kees. 

3. Jouw kat kan altijd zijn behoefte doen

Een kat is een schoon dier. Het kan zelfs zo zijn dat jouw kat de kattenbak niet meer inkomt als er nog een hoopje met zijn uitwerpselen in liggen. Om te voorkomen dat jouw kat zijn behoefte niet meer wil doen, kun je een zelfreinigende kattenbak in huis nemen. Hiermee zorg je ervoor dat jouw kat op ieder gewenst moment zijn behoefte kan doen, omdat de kattenbak altijd vrij is van uitwerpselen.

Nadelen

Zitten er ook nadelen verbonden aan een zelfreinigende kattenbak? We zetten het hieronder voor je neer.

1. Prijs

Wellicht het enige nadeel dat je kan bedenken van een zelfreinigende kattenbak, is de prijs. Vooral als je kijkt naar een elektrische zelfreinigende kattenbak. Deze werken op stroom en gaan automatisch draaien zodra jouw kat zijn behoefte heeft gedaan. Het is logisch dat deze een stuk duurder zijn dan een handmatige zelfreinigende kattenbak. 

Veelgestelde vragen

Doet een kat zijn behoefte altijd in een kattenbak?

Als jouw kat vaak buiten is, is de kans groot dat jouw kat zijn behoefte buiten doet en dus niet in de kattenbak. Als jouw kat een binnenkat is, moet de kat zijn behoefte doen in de kattenbak.

Welk kattengrit moet in een zelfreinigende kattenbak?

Voorzie de zelfreinigende kattenbak met kattengrit die klonten vormt.

Stinkt een zelfreinigende kattenbak niet?

Over het algemeen stinkt een zelfreinigende kattenbak niet, aangezien de behoeften niet blijven liggen maar meteen in een opvangbak terechtkomen. Vaak is zo’n opvangbak ook voorzien van een filter.

Over de auteur

Hallo, ik ben Lilian en ik ben al sinds het begin betrokken bij Petmania.nl. Als hoofdredactrice ben ik verantwoordelijk voor het leiden van een team van getalenteerde schrijvers en experts die zich inzetten om de beste informatie en advies te bieden voor dierenliefhebbers.

Ik heb altijd al een passie gehad voor dieren en ben opgegroeid met verschillende huisdieren, waaronder honden, katten en konijnen. Mijn persoonlijke ervaringen en liefde voor dieren hebben me geholpen om mijn kennis en begrip van hun gedrag, behoeften en verzorging te vergroten.

Als hoofdredactrice van Petmania.nl kan ik deze kennis delen met anderen en anderen helpen om de beste zorg voor hun huisdieren te bieden. Ik ben vooral trots op het feit dat ons team van experts betrouwbare en up-to-date informatie kan bieden over alle soorten huisdieren, van honden en katten tot vogels, reptielen en andere exotische dieren.

Naast mijn werk op Petmania.nl heb ik zelf ook een Jack Russell genaamd Nacho, die mijn hart heeft gestolen. Ik geniet ervan om tijd met hem door te brengen en te zorgen dat hij gelukkig en gezond is. Ik ben ervan overtuigd dat alle huisdieren, groot of klein, de best mogelijke zorg verdienen en ik hoop dat onze artikelen bijdragen aan het welzijn van alle huisdieren en hun eigenaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *