zelfreinigende kattenbak hoe werkt het

Een zelfreinigende kattenbak: hoe werkt het?

Vind jij het ook zo vervelend dat de kattenbak in de woonkamer staat? Een kattenbak kan namelijk voor heel wat nare geurtjes in de ruimte zorgen, terwijl een kat daar natuurlijk niets aan kan doen. Een kat moet ook zijn behoefte doen, vooral als de kat alleen maar in huis zit. Hoe jij als baasje wél voor een oplossing kan zorgen, vertellen we je hieronder.

Een zelfreinigende kattenbak heeft veel voordelen

Een oplossing om stinkende geurtjes uit de kattenbak te voorkomen, is om een andere kattenbak te nemen. Kies namelijk voor een zelfreinigende kattenbak. Zoals de naam al doet vermoeden, zal deze kattenbak zichzelf reinigen. Ideaal, want zo hoef jij niet continu in de gaten te houden wanneer jouw kat een behoefte heeft gedaan. Bovendien hoef je niet zelf met een schepje de behoeftes eruit te vissen, maar wordt het voor je gedaan.

Je zult je vast afvragen: hoe ziet zo’n zelfreinigende kattenbak eruit en hoe werkt het? Een zelfreinigende kattenbak ziet er eigenlijk niets anders uit dan een gewone kattenbak. Het enige verschil is dat een zelfreinigende kattenbak elektrisch kan zijn, of dat je de kattenbak kan roteren naar de zijkant.

zelfreinigende kattenbak

Elektrische zelfreinigende kattenbak vs. handmatige zelfreinigende kattenbak

Heb je een zelfreinigende kattenbak gevonden die werkt op elektriciteit? Dan zal de kattenbak zelf detecteren wanneer jouw kat een behoefte heeft gedaan. Wanneer jouw kat de kattenbak verlaat, zal de kattenbak heel langzaam roteren. De behoeften van de kat zullen vervolgens terechtkomen in een opvangbak. Je hoeft de opvangbak dus alleen maar te legen, in plaats van dat je met een schepje de uitwerpselen eruit moet vissen. Bovendien kan jouw kat zo altijd zijn behoefte doen op een schoon plekje.

Niet iedere zelfreinigende kattenbak werkt op stroom. Zo heb je ook zelfreinigende kattenbakken die je zelf een handje moet helpen. Hoe dat werkt? Vrij eenvoudig: in plaats van dat de elektrische kattenbak vanzelf zal gaan roteren om de uitwerpselen op te vangen, moet je handmatig de kattenbak roteren. Je kantelt de kattenbak naar de zijkant, zodat de uitwerpselen in een opvangbakje terechtkomen. Ook hierbij geldt weer dat je alleen de opvangbak hoeft te legen. Bovendien hoef je de kattenbak niet per se in een hoekje te zetten in de buurt van een stopcontact, wat bij de elektrische zelfreinigende kattenbak wel het geval is.

Hoe kies je de beste zelfreinigende kattenbak?

Er zijn meerdere zelfreinigende kattenbakken te vinden. Zoals hierboven al werd benoemd heb je de elektrische en de handmatige variant. Daarnaast kunnen de kattenbakken behoorlijk verschillen in prijs, afmetingen en handigheidjes. 

Zo heb je zelfreinigende kattenbakken met een grote afmeting. Deze is speciaal gemaakt voor de grotere katers, zoals een maine coone. Je hebt ook kleinere varianten voor bijvoorbeeld een kitten. Daarnaast kunnen de kattenbakken verschillen in prijs. Een elektrische zelfreinigende kattenbak is bijvoorbeeld wel wat duurder dan een handmatige variant. Daarentegen krijg je er natuurlijk wel een boel gemak voor terug. Ook kunnen de handigheidjes onderling verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een opvangbank met een speciaal filter, zodat geurtjes niet kunnen ontsnappen. Je hebt daarnaast zelfs zelfreinigende kattenbakken die je kunt bedienen via een app. Het is belangrijk om de zelfreinigende kattenbakken hierop te vergelijken, zodat je altijd de juiste keuze maakt voor jouw spinnende viervoeter.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een zelfreinigende kattenbak schoon?

Een zelfreinigende kattenbak hoef je alleen maar te kantelen om de uitwerpselen uit de kattenbak te halen. Vervolgens maak je de opvangbank schoon. Daarnaast moet de kattenbak natuurlijk ook eens in de zoveel tijd van binnen worden schoongemaakt met een sopje.

Heeft een zelfreinigende kattenbak voordelen?

Een zelfreinigende kattenbak heeft veel voordelen. Zo reinigt het zichzelf. Dat scheelt je een boel tijd en moeite. Daarnaast heeft de kat altijd een schone kattenbak waar hij of zij de behoefte kan doen.

Hoe vaak moet een kat gemiddeld zijn behoefte doen?

Een kat moet gemiddeld een paar keer per dag naar de wc: een paar keer om te plassen en vaak één keer om te poepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *