Waar moet je op letten bij het kopen van een kitten?

Een kitten is een en al schattigheid. We snappen daarom goed dat jij erover na zit te denken om een kitten te kopen. Maar, een kitten is veel meer dan alleen maar schattigheid. Er komt namelijk veel kijken bij het kopen van een kitten: kittens zijn vaak in het begin enorm speels, willen aandacht, moeten eten en daarnaast moeten ze hun behoefte leren doen op de kattenbak. Bovendien moet je een aantal zaken in je achterhoofd houden voordat je een kitten gaat kopen. Hieronder zetten wij het voor je op een rij.

Ga je voor een raskitten, of een huiskitten?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is of je een raskat wil, of een Europese korthaar. De Europese korthaar is eigenlijk een verzamelnaam voor de normale huiskat. Het voordeel van een raskat is dat er veel over bekend is, denk maar aan het gedrag van de kat of hoe groot een kat kan worden. Toch is een raskat vaak heel duur. Je hoort zelfs dat dure raskatten worden gestolen wanneer ze buiten lopen.

Waar koop je de kitten?

Het is belangrijk om jouw kitten bij een betrouwbaar adresje weg te halen. Je kunt ervoor kiezen om jouw kitten bij een asiel weg te halen. Zo geef jij de kat een tweede kans en deze katten zijn altijd gecheckt door de dierenarts. Maar je kunt een kitten ook kopen bij een fokker, of via een particulier. Hiermee loop je wel het risico dat de kittens nog nooit de dierenarts hebben bezocht. Als je een raskat wil, is het belangrijk om via de rasvereniging een fokker op te zoeken. Zo weet je zeker dat je bij een erkende fokker terechtkomt. Check wel even of de ouders van de kitten zijn gecontroleerd op eventuele aandoeningen.

Daarnaast is het goed om jouw onderbuikgevoel te volgen. Heb je geen goed gevoel bij het nestje? Ga dan op zoek naar een ander nestje totdat jouw gevoel klopt, bij zowel de fokker als het nestje.

Hoe ziet de leefomgeving van de kitten eruit?

Wanneer je het nestje van de kitten gaat bezoeken, moet je letten op een aantal dingen. Zo is het belangrijk om te vragen of de moederpoes aanwezig is. Kittens leren namelijk heel veel van hun moeder, en als deze niet aanwezig is in het nestje kan het zijn dat jouw kitten gedragsproblemen gaat vertonen. Als de moederpoes niet aanwezig is, kun je vragen of je het nestje nog een keer mag bezoeken als de moederpoes wel aanwezig is. Is dat niet mogelijk, dan moet je je even achter de oren krabben.

Daarnaast hebben kittens veel begeleiding nodig van de fokker. Als je het nestje gaat bekijken, kijk dan hoeveel nestjes er aanwezig zijn bij de fokker. Zijn er veel nestjes? Dan is de kans groot dat jouw kitten niet de aandacht krijgt die de kitten eigenlijk zou moeten krijgen. 

Als laatst is het belangrijk dat het nestje binnen is én schoon is. Een nestje dat binnen leeft, heeft vaak veel contact met de mensen om zich heen en dat is een goed teken. Hierdoor leert de kitten te socialiseren. Bovendien leren ze zo hoe ze moeten leven in een huiselijke omgeving. Daarnaast moeten de kittens leven in een schone omgeving, en de kittens moeten er zelf ook schoon uit zien. Dat kun je herkennen aan de heldere oogjes, schone oortjes en een stevig uiterlijk, met een schone vacht zonder schilfers of kale plekjes.

Is de kitten ontwormd?

Iedere kitten moet ontwormd worden wanneer hij twee, vier, zes en acht weken oud is. Bovendien mag een kitten vanaf de negende week de eerste inenting krijgen bij de dierenarts. Ook kun je er over nadenken of je de kat wil chippen en registreren. Dit is niet verplicht, maar wel handig om te doen. 

Denk ook aan de toekomst

Veel mensen staan niet stil bij het feit dat een kitten groot wordt, wel zestien jaar oud kan worden én de aandacht verdient die de kat nodig heeft. Vaak wordt een kat namelijk aangeschaft omdat het zo’n makkelijk huisdier is dat niet veel van je vraagt. Maar een kat kan zich ook eenzaam voelen en zich vervelen. Neem daarom geen kat als je veel van huis bent en wanneer je geen tijd hebt om de kat aandacht te geven. Wel is het een optie om in plaats van een, twee kittens in huis te nemen van hetzelfde nestje. Zo hebben de katten elkaar, waardoor de katten zich minder snel eenzaam voelen.

Handige benodigdheden voor jouw kitten

Leuk, je krijgt gezinsuitbreiding! Je hebt een lief katje gevonden, of misschien wel twee. Nog even en ze mogen deel uitmaken van jouw huishouden. Maar voordat je jouw kitten(s) goed kan ontvangen is het belangrijk om een aantal dingen aan te schaffen. De meest handige benodigdheden zetten wij hieronder voor je op een rij.

1. Mandje

Ook al nemen veel katten genoegen met een kartonnen doos, het is altijd belangrijk dat je een fijn slaapplekje klaar hebt staan voor jouw kat. Een prettig kattenmandje mag daarom niet ontbreken. 

2. Voer

Natuurlijk moet je jouw kat ook kunnen voorzien van voer. Koop wel voer dat speciaal is bestemd voor kittens. Hier zitten namelijk voedingsstoffen in die jouw kitten op dat moment nodig heeft.

3. Voer- en waterbak

Het voer moet natuurlijk kwijt in een voerbakje. Maar naast dat moet jouw kitten ook schoon water kunnen drinken. Wel is het belangrijk om een aparte voer- en waterbak te kopen, en niet eentje waar de bakjes dicht op elkaar staan. Het is voor een kat namelijk onnatuurlijk dat het voer- en waterbakje naast elkaar staat. Als je meerdere katten hebt, is het belangrijk om per kat een apart voer- en waterbakje te kopen. Katten willen namelijk niet graag naast elkaar eten en drinken.

4. Kattenbak

Jouw kitten moet zijn behoefte doen op de kattenbak. Schaf daarom een kattenbak aan, zoals een zelfreinigende kattenbak die zichzelf schoonmaakt. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een ‘gewone’ kattenbak te kopen.

5. Speeltje

Om jouw kitten te vermaken is een speeltje van groot belang. Zo zijn kittens dol op veertjes, muizen en andere objecten waar ze op kunnen jagen. Daarnaast zal de band tussen jou en de kitten zelfs beter worden als je samen gaat spelen.

6. Krabpaal

Om ervoor te zorgen dat de bank, stoelen en gordijnen met rust gelaten worden is een krabpaal een musthave. Op deze paal kan de kitten lekker krabben. Dat is namelijk goed voor de stresslevel voor jouw kitten, maar ook om natuurlijk de nageltjes scherp te houden.

Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag een kitten het nestje verlaten?

Volgens de wet mag een kitten het nestje verlaten wanneer het zeven weken oud is. Toch wordt het aangeraden om hier iets langer mee te wachten. Het beste is om raskatten pas van het nestje te scheiden in de dertiende of veertiende week, en huiskatten in de achtste week.

Hoeveel aandacht heeft een kat nodig?

Katten zijn sociale dieren en hebben dus aandacht nodig. Gemiddeld wil een kat twee tot drie uur per dag aandacht krijgen.

Kan ik twee katten in huis nemen?

Om jouw kat minder eenzaam te laten voelen, kun je een tweede kat nemen. Toch is het belangrijk dat jouw kat wel met andere katten op kan schieten. Katten uit hetzelfde nest kunnen vaak wel goed samen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *