hond

Zo werkt een anti-blafband: is hij wel effectief? 

In deze tekst lees je over de werking van een anti-blafband. Is deze wel effectief? en wat is de achterliggende gedachte achter zo’n blafband.

Als jouw hond veel blaft zijn er verschillende oplossingen. Uiteraard zit blaffen nou eenmaal in de aard van het beestje. Bij overmatig blaffen is altijd een onderliggende reden, waar een passende oplossing bij te vinden is. Wanneer je in bepaalde situaties niet wilt dat jouw hond blaft, kun je ook een anti-blafband gebruiken. Deze zorgt ervoor dat jouw hond op dat moment stopt met blaffen, maar lost de achterliggende oorzaak van het blaffen niet op. 

antiblafband

Werking 

Er bestaan verschillende soorten anti-blafbanden met verschillende signalen die ze afgeven. Deze hebben allemaal dezelfde werking. De anti-blafband herkent via een sensor het geblaf en geeft de hond een vervelend seintje, waardoor het blaffen gecorrigeerd wordt. Deze seintjes kunnen gegeven worden met vibraties, geluiden of door een geurtje. 

Effectief 

Wanneer een anti-blafband effectief is zal de hond de link leggen tussen het vervelende seintje en de actie (het blaffen dus). Bij sommige honden slaat dit simpelweg niet aan. Deze leggen de link dan niet tussen het blaffen en het signaal van de blafband. Hierdoor kunnen honden het signaal negeren en gewoon door de blafband heen blaffen, omdat ze het simpelweg niet begrijpen. Wanneer dit het geval is, kan een hond erg in paniek raken van het vervelende signaal. Hierdoor kan de stress rondom de onderliggende oorzaak van het blaffen ook vergroten. 

Is een anti-blafband wel effectief bij jouw hond? Dan is het alsnog beter hem tijdelijk te gebruiken. Het verhelpt de onderliggende oorzaak namelijk niet.

Veelgestelde vragen


Stopt mijn hond door de anti-blafband helemaal met blaffen? 

Nee, blaffen zit nou eenmaal in de natuur van het beestje. Wel kan een anti-blafband ondersteunen in het corrigeren van overmatig blaffen.

Welke anti-blafband is verboden?

Een anti-blafband dat een stroomsignaal afgeeft is sinds 1 januari 2022 verboden.

Wat doet een anti-blafband?

Een anti-blafband geeft bij het blaffen een signaal af dat de hond laat merken dat blaffen niet gewenst is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *