labradoodle vacht verzorgen

De vacht van een labradoodle: hoe houd je de vacht mooi?

De labradoodle is een ongekend populair hondenras. Het is een kruising tussen een labrador en een poedel, waar veel mensen vanwege het uiterlijk én karakter dol op zijn. Het uiterlijk van de labradoodle is dan ook vaak krullend, wat afkomstig is van de poedel. Een mooi gezicht, maar de vacht van de labradoodle heeft ook wat aandacht nodig. Hoe je de vacht van een labradoodle mooi houdt, vertellen we je hieronder.

De vacht van de labradoodle

De vacht van een labradoodle is erg mooi en opvallend. Toch kan de vacht van een labradoodle behoorlijk verschillen per hond. Zo heeft de ene hond een krullende vacht, terwijl de andere hond een golvende vacht heeft en je hebt honden die daartussenin zitten.

De verschillende soorten vachten worden ondergebracht in de termen ‘curly’, ‘curly fleece’ en ‘wavy’. Deze termen in bovengenoemde volgorde gaan van krullend naar minder krullend. Kijk naar jouw labradoodle en vraag jezelf af welk type vacht jouw hond heeft. Houd er rekening mee dat je je hier niet te veel aan vast hoeft te klampen, want de vacht kán nog veranderen in het leven van jouw hond. Een pup heeft namelijk een andere vacht dan een volwassen hond. 

1. Borstelen

Het is belangrijk om de vacht van jouw labradoodle regelmatig te borstelen. Met borstelen zorg je ervoor dat de vacht blijft glanzen en dat klitten er zo snel mogelijk uit worden gehaald. Dit is namelijk prettig voor de hond, want zo voorkom je dat de vacht gaat vilten. Let erop dat je niet zomaar elke borstel kunt gebruiken bij de vacht van de labradoodle. Het is belangrijk dat de borstel ook de onderste haren van de vacht meepakt, dus dat de punten van de borstel lang genoeg zijn. 

2. Naar de trimsalon

Het is fijn dat een labradoodle geen haar verliest, maar dat betekent wel dat de labradoodle regelmatig naar de trimsalon moet. Ga ongeveer vier keer per jaar met je hond naar de trimsalon, om de hond weer een verse coupe te geven. Je kunt de hond overigens ook zelf trimmen, met een hondentrimmer. Zorg er wel voor dat je weet hoe je jouw labradoodle in een mooi model kunt scheren. Scheer de hond overigens nooit kaal!

labradoodle vacht

3. Schaf een waterblazer aan

Springt jouw hond regelmatig in het water? Dan wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk droog hebben. Het is belangrijk dat je hiervoor geen fohn gebruikt, maar een waterblazer. Een waterblazer is een apparaat waarmee het water uit de vacht wordt geblazen met een enorme kracht. Ook vuil en losse haren kunnen uit de vacht worden geblazen met een waterblazer. Het is wel belangrijk dat je de hond eerst laat wennen aan de waterblazer voordat je ermee aan de slag gaat.

Veelgestelde vragen

Is de vacht van een labradoodle makkelijk te verzorgen?

De vacht van een labradoodle heeft wel degelijk wat verzorging nodig. De vacht is namelijk erg dik en krullend. Zo moet je de vacht regelmatig borstelen en moet de hond regelmatig naar de trimsalon.

Wat voor kruising is een labradoodle?

Een labradoodle is een kruising tussen een poedel en een labrador.

Is een waterblazer een must have voor een labradoodle?

Wanneer jouw labradoodle regelmatig in het water springt of in bad gaat, is een waterblazer zeker een aanrader. Met een waterblazer kun je namelijk snel jouw hond drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *