graanvrij hondenvoer

Het verschil tussen graanvrij en ‘gewoon’ hondenvoer: lees het hier

Graanvrij hondenvoer is voer zonder granen, terwijl gewoon hondenvoer wel granen bevat. Sommige honden zijn allergisch of gevoelig voor granen, terwijl andere honden het goed doen op een dieet met granen. Praat met je dierenarts om te bepalen welk dieet het beste is voor jouw hond. Als je overschakelt naar graanvrij hondenvoer, doe dit dan geleidelijk om spijsverteringsproblemen te voorkomen.

Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van een allergische reactie, of kunnen honden last hebben van een intolerantie. Sommige honden kunnen ‘gewoon’ hondenvoer daarom niet zo goed verdragen. Gelukkig bestaan er talloze soorten hondenvoer op de markt, waaronder ook graanvrij hondenvoer. Wat het precies is en waarin het verschilt met gewoon hondenvoer, vertellen we je hieronder.

Wat is graanvrij hondenvoer?

Zoals de naam al doet vermoeden, is graanvrij hondenvoer een soort hondenvoer waarbij er geen graan in het voer is verwerkt. Denk daarbij aan onder andere tarwe en gerst. Graanvrij is dus in principe glutenvrij. Graanvrij hondenvoer bestaat in plaats van graan, vaak uit eiwitten en koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan aardappels of erwten. Honden die allergisch zijn of een intolerantie hebben voor gluten, kunnen dus zeker baat hebben bij graanvrij hondenvoer.

graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer vs. gewoon hondenvoer

Graanvrij hondenvoer bevat dus geen granen, zoals tarwe en gerst. Gewoon hondenvoer bevatten deze ingrediënten vaak wel. De ene hond gaat er goed op, terwijl de andere hond last van zijn maagje krijgt. Het graan in het graanvrije hondenvoer is vaak vervangen door meerdere eiwit- en koolhydraatbronnen.

Maar, hoe zit het met de voedingsbehoeften van een hond? Is graanvrij hondenvoer nog wel gezond voor een hond – aangezien er geen gluten meer in zitten verwerkt? Daar hoef je niet bang voor te zijn, want graanvrij hondenvoer is heel gezond voor een hond. Graanvrij hondenvoer bestaat namelijk uit veel eiwitten, een ingrediënt dat onmisbaar is voor jouw viervoeter. Bovendien kan jouw viervoeter dit soort voer veel beter verteren, aangezien er dus geen granen in zitten verwerkt.

Het kiezen van het juiste hondenvoer: hier kun je rekening mee houden

Overstappen van ‘gewoon’ hondenvoer naar graanvrij hondenvoer kan dus zeker een goede optie zijn, al helemaal wanneer jouw viervoeter hondenvoer met gluten niet goed kan verteren. Je wil natuurlijk wel het beste voor jouw hond. Overigens bestaan er talloze varianten van graanvrij hondenvoer, maar hoe kies je tussen dat aanbod de beste uit?

Allereerst is het goed om de etiketten van meerdere soorten graanvrij hondenvoer met elkaar te vergelijken. Op de etiketten staan de ingrediënten verwerkt en het is belangrijk om deze onder de loep te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken welke eiwit- en koolhydraatbron er in het voer is verwerkt. Ook kun je kijken hoeveel zout en vet er in het voer is verwerkt; te veel is natuurlijk ook niet goed.  

Bovendien is het belangrijk om te kijken naar de levensfase. De brokken moeten natuurlijk wel aansluiten op de levensfase van de hond: vaak wordt onderscheid gemaakt tussen pup, volwassen hond en senior. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken naar de prijs en de hoeveelheid voer je hiervoor krijgt. 

Veelgestelde vragen over graanvrij hondenvoer

Wat is graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer is voer dat geen granen bevat, zoals tarwe, maïs of rijst. In plaats daarvan wordt het vaak gemaakt met alternatieve koolhydraatbronnen, zoals aardappelen, zoete aardappelen of erwten.

Waarom zou ik graanvrij hondenvoer overwegen?

Sommige hondeneigenaren kiezen voor graanvrij hondenvoer omdat hun hond allergisch of gevoelig is voor granen. Anderen vinden dat hun hond het beter doet op een dieet zonder granen. Het kan ook zijn dat je wilt experimenteren om te kijken welk type voer het beste werkt voor jouw hond.

Zitten er voordelen verbonden aan gewoon hondenvoer?

Gewoon hondenvoer kan een evenwichtig dieet bieden voor honden die geen problemen hebben met granen. Bovendien is het vaak goedkoper dan graanvrij hondenvoer en is het gemakkelijker te vinden in de meeste dierenwinkels.

Zitten er ook nadelen aan graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer kan duurder zijn als je het vergelijkt met gewoon hondenvoer. Bovendien kunnen sommige graanvrije voedingsmiddelen minder vezels bevatten, waardoor het moeilijker kan zijn om de ontlasting van je hond te reguleren.

Is graanvrij hondenvoer altijd beter voor mijn hond?

Nee, graanvrij hondenvoer is niet per se beter voor alle honden. Sommige honden doen het prima op een dieet dat granen bevat. Het is belangrijk om te overleggen met je dierenarts voordat je overschakelt op een graanvrij dieet.

Welke soorten honden hebben het meeste baat bij graanvrij hondenvoer?

Honden met allergieën of gevoeligheden voor granen kunnen het meeste baat hebben bij graanvrij hondenvoer. Het kan ook een goede keuze zijn voor honden die overgewicht hebben of die problemen hebben met hun spijsvertering.

Zitten er risico’s verbonden aan graanvrij hondenvoer?

Er zijn enkele zorgen geuit over het verband tussen graanvrij hondenvoer en hartaandoeningen bij sommige honden. Er is echter nog geen definitieve conclusie bereikt over dit verband en verder onderzoek is nodig.

Hoe kan ik overschakelen van gewoon hondenvoer naar graanvrij hondenvoer?

Het is belangrijk om het nieuwe voer geleidelijk aan het dieet van je hond toe te voegen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Meng het nieuwe voer met het oude voer over een periode van 7 tot 10 dagen, waarbij je geleidelijk de verhouding tussen oud en nieuw voer verandert. Begin met ongeveer 25% nieuw voer en 75% oud voer op de eerste dag en verhoog de hoeveelheid nieuw voer met 25% per dag. Op deze manier kan de spijsvertering van je hond zich aanpassen aan het nieuwe voer zonder dat er problemen ontstaan.

Hoe kan ik bepalen welk type voer het beste is voor mijn hond?

De beste manier om te bepalen welk type voer het beste is voor jouw hond, is door te overleggen met je dierenarts. Je dierenarts kan je adviseren over het dieet dat het meest geschikt is voor de gezondheid en het welzijn van jouw hond op basis van hun leeftijd, grootte, activiteitenniveau en eventuele medische aandoeningen.

Is het mogelijk om zowel gewoon als graanvrij hondenvoer te combineren in het dieet van mijn hond?

Ja, het is mogelijk om beide soorten voer te combineren in het dieet van jouw hond. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheden van elk type voer gebruikt en dat je ervoor zorgt dat je hond voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Raadpleeg je dierenarts voordat je een dergelijk dieet gaat volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *