hond loops

Hond is loops: wat te doen?

Ontdek hoe om te gaan met een loopsheid van je hond. Leer over gedragsveranderingen, voorkomen van ongewenste zwangerschap, verzorging en comfort. Advies over isolatie, sterilisatie en voeding tijdens deze periode. Hou je huis schoon met speciale broekjes en overleg met een dierenarts voor specifieke zorg.

Wanneer je een teefje in huis hebt rondlopen, is de kans groot dat je ooit te maken gaat krijgen met de loopsheid van je hond. De loopsheid van een teefje brengt wat aandachtspunten met zich mee. Hoe je een loopse hond kunt herkennen en wat je moet doen als jouw hond loops is, vertlellen we je in deze blog.

Loopsheid en de symptomen ervan

Een vrouwtjeshond wordt ongeveer twee keer in het jaar loops, met een periode van ongeveer drie weken. Wanneer jouw hond loops is, laat de hond druppeltjes bloed vallen en is de vulva van de hond wat dikker dan normaal. Toch kan het zijn dat het je niet meteen opvalt dat jouw hond loops is. Sommige honden willen namelijk nog weleens het bloed weglikken, en natuurlijk is de vulva niet altijd even goed zichtbaar – door bijvoorbeeld veel haar.

Leeftijd loopsheid

Als je een pup hebt gekocht en het is een teefje, dan is het belangrijk dat je weet dat je ooit een loopse hond kan verwachten. Over het algemeen begint de loopsheid wanneer de puberfase is aangebroken: wanneer dat is, verschilt per hondenras. De loopsheid kan zelfs nog op latere leeftijd van jouw hond plaatsvinden.

Gedragsverandringen van een loopse hond

Je kunt soms ook merken aan een hond wanneer deze loops is. Zo kan het gedrag ineens veranderen van jouw hond. Een loopse hond kan namelijk wat chagrijnig en onrustig zijn. Het kan ook zijn dat ze niet goed een houding aan kan nemen. Wanneer jouw hond ineens deze gedragsveranderingen vertoont, kan het er dus op duiden dat ze loops is geworden.

hond loops wat doen

Loopse hond? Bereid je goed voor

Wanneer je er bent achtergekomen dat jouw hond inderdaad loops is, is het belangrijk om je hierop voor te bereiden. Hieronder hebben we een aantal punten opgesomd waar je rekening mee kunt houden als jouw hond loops is.

  1. Onthoud dat een loopse hond in trek is bij reutjes. Een loopse hond laat namelijk geurtjes achter en deze kan een reu al van een verre afstand ruiken. Kijk er dus niet raar van op dat er veel andere honden op jouw loopse hond afkomen. 
  2. Laat je loopse hond niet zomaar loslopen. Zoals net al werd benoemd is een loopse hond erg in trek voor reutjes. Ook kan een loopse hond haar eigen gang willen gaan en minder naar jou willen luisteren. Houd een loopse hond dus gewoon aan de lijn.
  3. Voorkom dat jouw hond ongewenst gedekt wordt.

Naast dat je op je hoede moet zijn als je met jouw hond aan het wandelen bent, is het ook belangrijk om op jouw hoede te zijn in jouw woning. Een loopse hond kan namelijk druppeltjes bloed achterlaten en het is natuurlijk niet prettig als deze druppels in jouw vloerkleed, vloerbedekking of in de hondenmand komen. Je kunt hiervoor een loopsheidsbroekje aanschaffen. Dit is een speciaal broekje dat jouw hondje kan dragen waarmee de druppeltjes bloed worden opgevangen. Daarnaast is het goed om regelmatig het hondenkussen of de hondenmand uit te wassen.

Veelgestelde vragen over loopsheid hond

Mijn hond is loops: wat betekent dat?

Als een hond loops is, betekent dit dat ze in haar vruchtbare periode zit en klaar is om zich voort te planten.

Wanneer begint de loopsheid bij honden?

De eerste loopsheid bij honden begint meestal tussen de leeftijd van 6 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van het ras en de grootte.

Hoe lang is een hond gemiddeld loops?

Vaak is een hondje zo’n 2 tot 3 weken loops, maar dit kan verschillen. Dit omvat verschillende fasen zoals de voorbereiding, de vruchtbare tijd en de nasleep.

Moet ik mijn hond tijdens de loopsheid binnen houden?

Je moet natuurlijk wel met jouw hond wandelen, maar zorg ervoor dat de hond niet los loopt. 

Hoe kan ik omgaan met het bloedverlies tijdens de loopsheid?

Gebruik speciale hondenluiers of -broekjes om het bloedverlies op te vangen en je huis schoon te houden.

Zijn er gedragsveranderingen tijdens de loopsheid?

Ja, honden kunnen tijdens de loopsheid gedragsveranderingen vertonen zoals verhoogde aanhankelijkheid, prikkelbaarheid of interesse in andere honden.

Kan ik mijn hond laten steriliseren tijdens de loopsheid?

Het wordt meestal aanbevolen om te wachten tot na de loopsheid om een hond te steriliseren om gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Moet ik het dieet van mijn hond aanpassen tijdens de loopsheid?

Er is meestal geen speciale voeding nodig, maar sommige honden kunnen een gevoeligere maag hebben tijdens deze periode. Overleg met je dierenarts als je merkt dat je hond voedingsproblemen heeft.

Hoe vaak komt de loopsheid bij honden voor?

De loopsheid komt meestal elke 6 tot 8 maanden voor, maar dit kan variëren afhankelijk van het ras en individuele factoren.

Mijn hond lijkt ongemakkelijk tijdens haar loopsheid. Waar kan ik aan denken om haar te helpen?

Tijdens de loopse periode kan je hond zich ongemakkelijk voelen. Zorg voor een comfortabele en rustige omgeving waar ze zich veilig kan voelen. Je kunt ook zachte lichaamsbeweging aanbieden om haar af te leiden en haar energie te kanaliseren. Als het ongemak ernstig lijkt, raadpleeg dan je dierenarts voor mogelijke pijnverlichtingsopties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *