hondenzwembad

Hoe om te gaan met jouw hond in de zomer? Hier 4 tips

Het mooie weer komt eraan en dat betekent dat we weer lekker kunnen genieten van de warmte. Toch zijn honden hier niet altijd even dol op. Een hond heeft het namelijk al gauw te warm en de warmte kan zelfs gevaarlijk zijn voor jouw viervoeter. Hoe jij het beste met jouw hond om kan gaan in de zomer, vertellen we je hieronder in een aantal tips.

Tip 1: Schaf een hondenzwembad aan

Het is belangrijk dat jouw hond zich lekker kan afkoelen als er zomerse temperaturen aan zitten te komen. Een hondenzwembad is daarbij een goede oplossing. Dankzij een hondenzwembad kan jouw hond namelijk met zijn pootjes door het water lopen en daar zal de hond een stuk koeler van worden. Houd er wel rekening mee dat jouw hond het weer extra warm kan krijgen door activiteiten te doen in het zwembad, zoals springen en rennen. Probeer een te drukke hond dus te voorkomen. Zorg er ook voor dat je het hondenzwembadje niet pal in de zon zet.

hond in de zon

Tip 2: Loop niet op het heetste punt van de dag

Het is belangrijk dat je jouw hond niet uitlaat op het heetste punt van de dag. Dit zal vaak in de middag zijn. Probeer daarom dit hete tijdstip te vermijden. Loop in plaats daarvan in de ochtend of in de avond. Wanneer jouw hond er toch uit moet, zorg er dan voor dat je op een schaduwrijk plekje gaat wandelen zoals het bos. Ga vooral niet op het asfalt lopen, want dit kan erg heet en dus pijnlijk zijn voor de voetzolen van jouw hond.

Tip 3: Zorg dat je altijd water bij je hebt

Met warm weer moeten we veel drinken, dat geldt ook voor honden. Zorg er daarom voor dat je altijd water bij je hebt als je met jouw viervoeter op pad gaat. Zo heeft jouw hond altijd water tot zijn beschikking. Als je gewoon thuis bent, is het ook goed om de waterbak in de gaten te houden. Wanneer deze leeg is, is het belangrijk dat je ‘m op tijd weer bijvult. 

Tip 4: Weet de symptomen van oververhitting

Het is belangrijk dat je de symptomen van oververhitting kent. Wanneer je hond oververhit raakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de hond te laten afkoelen en waar nodig de dierenarts te bellen. De warmte kan namelijk erg gevaarlijk zijn voor jouw hond. De symptomen van oververhitting van jouw hond zijn kwijlen, langzaam bewegen, overgeven, veel drinken en rode slijmvliezen. Je kunt jouw hond afkoelen door middel van water en de hond nat te maken. Ook is het belangrijk om een plekje in de schaduw op te zoeken en de hond water te laten drinken.

Veelgestelde vragen

Kan ik nog wel wandelen met mijn hond in de zomer?

Op hete dagen is het belangrijk om de middagwandelingen uit te stellen. Probeer in plaats van ’s middags in de vroege ochtend of late avond te wandelen met jouw viervoeter. Dan is de zon niet fel en is het vaak al wat afgekoeld.

Kunnen honden ook verbranden?

Sommige honden kunnen verbranden door de zon. Smeer daarom jouw hond in met een speciale hondenzonnebrandcrème. 

Hoe kun je je hond afkoelen?

Een hondenzwembad is ideaal om jouw hond af te koelen. Zorg er wel voor dat je niet te fanatiek gaat spelen met jouw hond, want dit kan er juist voor zorgen dat jouw hond het nog warmer krijgt. Daarnaast kun je je hond afkoelen door hem of haar in de schaduw te leggen en veel te laten drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *