hondenvacht verzorgen

Hoe verzorg je de vacht van een hond het beste?

Een hond is je beste vriend. Je wil dan ook het beste voor jouw hond. Om jouw hond zo goed mogelijk te verzorgen is het belangrijk om de viervoeter gezonde voeding te geven, veel met hem te wandelen én natuurlijk ook aandacht te besteden aan de vacht. Hoe jij als baasje zijnde de vacht van de hond het beste kan verzorgen, vertellen we je hieronder.

1. Regelmatig borstelen

Het is noodzakelijk om de vacht van jouw hond vaak te borstelen. Het verschilt echter wel per vacht hoe vaak je dat moet doen. Kortharige honden hoeven namelijk niet vaak geborsteld te worden, aangezien een korte vacht geen klitten maakt. Je hoeft een kortharige hond eigenlijk alleen maar te borstelen wanneer de hond in de rui zit. Langharige honden moeten vaak wel iedere dag geborsteld worden. Dit om knopen in de vacht te voorkomen en losse haren weg te halen.

2. De vacht trimmen

Heb jij een langharige hond in jouw huis rondhuppelen? Dan moet jouw hond vast ook weleens naar de trimsalon. Toch kun je ook zelf de vacht van jouw hond trimmen met een hondentrimmer. Dit is een soort tondeuse waarmee je de vacht op een eenvoudige manier kan inkorten. Het is belangrijk om twee keer per jaar de vacht van jouw hond te trimmen. Hoe je jouw hond op de beste manier een trimbeurt kan geven, lees je in dit stappenplan. Bovendien is het goed om een goede hondentrimmer aan te schaffen, zodat je het beste resultaat krijgt.

3. De vacht plukken

Niet iedere vacht moet getrimd worden. Zo heb je ook vachten die geplukt moeten worden, zoals de vacht van een ruwharige hond. Wanneer je merkt dat jouw hond geplukt moet worden, kun je gewoon de haren uit de vacht plukken. Dit doe je met jouw handen. Dit is een pijnloze ervaring voor de hond, gelukkig. Net zoals het trimmen moet je ongeveer twee keer per jaar plukken.

hondenvacht verzorgen hondentrimmer

4. De juiste voeding

Een gezonde vacht verzorg je niet alleen aan de buitenkant, het is ook belangrijk om de hond de juiste voeding te geven. Als je de hond alleen maar vettige snacks geeft, kan de vacht niet mooi worden. Datzelfde geldt voor de mens: voor een gezonde huid moeten we gezond eten. Geef jouw hond daarom de juiste voeding dat goed is voor de vacht. Denk aan voeding met veel eiwitten en gezonde vetten.

5. Af en toe een bad

Ook kun je jouw hond af en toe lekker laten badderen. Of nou ja, eigenlijk is het voor de meeste honden niet echt lekker, maar voor het baasje wel. Je hebt weer een heerlijk ruikende hond met een glanzende vacht. Gebruik bij het badderen een hondenshampoo. Het is belangrijk om niet te vaak een shampoo te gebruiken, want daarmee haal je de natuurlijke vetten weg. Ook dit kun je weer vergelijken met de mens: ook wij moeten niet te vaak onze haren wassen, anders halen wij ook de natuurlijke vetten weg.

Veelgestelde vragen

Hoe zie je of een hond een gezonde vacht heeft?

Een gezonde vacht van een hond is een vacht die glanst.

Waarom is regelmatig de hondenvacht borstelen belangrijk?

Door regelmatig de hondenvacht te borstelen voorkom je klitten, haal je losse haren weg en zorg je ervoor dat de vacht glanzend blijft.

Hoe zorg ik ervoor dat de vacht van mijn hond gaat glanzen?

Een hond krijgt een glanzende vacht door de juiste vachtverzorging. Dat betekent regelmatig borstelen, trimmen en de juiste voeding binnenkrijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *