hond zelf trimmen met hondentrimmer

Zelf je hond trimmen met een hondentrimmer: een stappenplan

Heb jij een hond die regelmatig naar de trimsalon moet voor een nieuwe coupe? Het blijft een mooi gezicht hoe jouw hondje weer vrolijk met zijn nieuwe haar komt aanhuppelen, maar het heeft ook een nadeel. Zo heb je altijd te maken met hoge kosten. Je zult je dan ook vast afvragen hoe jij zelf het heft in eigen handen kunt nemen. In het onderstaande stappenplan vertellen wij jou hoe jij jouw hond kunt trimmen.

Stap 1. Een geschikte hondentrimmer vinden

Voordat je aan de slag kunt is het logisch dat je een hondentrimmer aan moet schaffen. Er zijn verschillende hondentrimmers te vinden, met elk hun eigen specificaties. Voordat je een hondentrimmer gaat aanschaffen is het belangrijk om te kijken naar de vacht van jouw hond. Niet iedere hond hoeft namelijk getrimd te worden. Er zijn namelijk veel honden die haren verliezen. Natuurlijk weet jij als de beste of jouw hond wel of niet getrimd moet worden. 

Bepaal vervolgens het soort vacht van jouw hond. Zo heb je honden met dunne of dikke vachten. Het is belangrijk om een trimmer te vinden die eenvoudig de vacht van jouw hond kan scheren. Je kunt bijvoorbeeld bekijken naar de kracht van de trimmer of de verschillende soorten opzetstukken die je kunt gebruiken. Heeft jouw hond een ruwe vacht? Dan kan het zijn dat je de vacht juist moet plukken.

Vacht plukken, wat is dat?

Het kan ook zijn dat je de vacht van jouw hond niet hoeft te trimmen, maar juist moet plukken. Zoals de naam al doet vermoeden pluk je daadwerkelijk de haren uit jouw hond. Geen paniek: voor jouw hond is dit niet pijnlijk en het voorkomt juist irritaties. Om te checken of jouw hond klaar is om geplukt te worden, kun je testen of het haar eenvoudig uit de vacht gaat. Als dat daadwerkelijk het geval is, kun je de vacht van jouw hond plukken. Ook zul je merken dat jouw hond veel aan het krabben is. Hoe je jouw hond moet plukken? Dit doe je door gewoon haren voorzichtig uit de vacht te trekken. Plukken doe je meestal bij ruwharige honden.

Stap 2. Wassen en borstelen

Het is belangrijk dat je pas gaat trimmen wanneer de vacht van jouw hond schoon en klitvrij is. Maak daarom eerst een warm badje klaar waar jouw hond in gewassen kan worden. Gebruik overigens een geschikte hondenshampoo om de vacht mee te wassen. Vermijd gewone shampoos, want deze kunnen voor irritatie zorgen. Zeep jouw hond lekker in en spoel vervolgens de vacht goed uit.

Maak de vacht van jouw hond droog met een waterblazer. Een waterblazer is een soort föhn, maar de waterblazer wordt niet heet. Een te hete lucht kan namelijk pijnlijk zijn voor jouw hond. Een waterblazer maakt voornamelijk gebruik van heel veel lucht en kracht. Haal vervolgens met een borstel alle klitten eruit. Vergeet vooral de plekjes onder de oksels, bij de oren, de ogen, onder de mond en op de buik niet. Hier zitten vaak de meeste klitten. Zorg ervoor dat de borstel sterk en lang genoeg is om alle klitten eruit te halen.

hondentrimmer

Stap 3. Pak de schaar erbij

Daarna kun je met een schaar alvast wat knipwerk uitvoeren. Met een schaar kun je namelijk gemakkelijk de haren rondom de ogen, oren en pootjes wegknippen. Het is belangrijk om een schaar te gebruiken waarmee je de hond niet kan bezeren. Een gewone schaar die je in de keukenla hebt liggen is dus eigenlijk een no go. Koop dus voordat je gaat knippen een speciale schaar die je kunt gebruiken voor de vacht van jouw hond. Bovendien kun je de nagels van de hond ook nog even vijlen met een nagelvijl.

Stap 4. Trimmen maar

Vervolgens kun je gaan trimmen op de trimtafel. Het is wellicht wat spannend voor de eerste keer. Zet daarom de trimmer niet meteen op het kortste standje, maar probeer eerst uit hoe het trimmen je afgaat. 

Het is belangrijk om in de haarrichting te trimmen. Begin bijvoorbeeld eerst bij de kop en nek en ga daarna door naar de schouders, borst en rug. Daarna trim je de poten van de hond en daarna de zijkanten en de buik. Vervolgens loopt jouw hond weer met een stralende vacht rond!

Stap 5. Oren schoonmaken

Daarna moeten de oren van de hond nog even worden schoongemaakt. Ga voorzichtig met een doekje of watje over de binnenkant van de oren.

Stap 6. Belonen!

De meeste honden zijn er niet dol op om getrimd te worden. Om de hond een beetje op te fleuren, kun je de hond een lekkere hondensnack geven voor het goede gedrag dat hij of zij heeft getoond.

Veelgestelde vragen

Kun je met een gewone tondeuse ook een hond trimmen?

Je kunt met een gewone tondeuse die jij als persoon gebruikt, niet voor een hond gebruiken. Een gewone tondeuse is vaak niet sterk genoeg voor de vacht van een hond.

Hoe vaak moet een hond getrimd worden?

Hoe vaak jouw hond getrimd moet worden, hangt af van de vacht. Over het algemeen moet een hond twee keer per jaar getrimd worden.

Welke benodigdheden zijn handig als je een hond wil trimmen?

Het is belangrijk om een hondentrimmer, een kam, een schaar, hondenshampoo en een waterblazer te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *