Hoe voorkom ik dat mijn hond opspringt?

Hoe voorkom ik dat mijn hond opspringt?

Iets wat vele baasjes heel erg vervelend vinden is als hun hond opspringt tegen hen of andere mensen. Honden doen dat vaak omdat honden elkaar begroeten met neus tegen neus. Aangezien een mens langer is springen ze dus tegen je op. Toch kan het voor sommige mensen best beangstigend overkomen dat een hond zomaar tegen je opspringt. Daarom hebben wij hieronder een aantal tips waardoor je dat tegen kan gaan.

Negeren

Iets wat vele baasjes heel erg lastig vinden is het negeren van hun hondje. Toch is het wel een goede manier om het opspringen af te leren. Zodra jij thuis komt en je hond wilt opspringen, loop je er gewoon langs heen zonder iets van aandacht te geven. Op een gegeven moment als je hond er mee stopt kan je hem een beloning geven. Hou dit een tijdje vol en je hond gaat begrijpen dat opspringen niet mag.

Puppy

Een van de beste manieren om het je hond af te leren is het al afleren vanaf dat je hond een puppy is. Het is verstandig om je hond vanaf pup af aan al dingen aan en af te leren. Zodra het namelijk geen puppy meer is en hij heeft al die tijd alles mogen doen, is het moeilijk om dat weer af te leren. Leer je puppy dus kleine dingen zoals zitten op commando, niet op de bank en dus ook niet opspringen bij mensen. 

Ander gedrag aanleren

We weten dat een hond opspringt als die je wilt begroeten, maar je wil niet dat je hond dat doet bij een begroeting. Een goede manier om dat af te leren is om ze iets anders aan te leren bij een begroeting. Denk bijvoorbeeld eerder aan het aanleren van rondjes draaien en doet die dat goed, dan beloon je hem. Toch is het wel verstandig om dit met het hele gezin af te spreken zodat er geen miscommunicaties zijn voor jou en je hond. 

Belonen

Iets wat je al vaker hebt teruggelezen in de blog is het belonen van je hond met een lekkere snack. Zodra jij je hond dingen af- of aanleert gebruik dan een beloning. Door je hond een lekkere snack te geven begrijpt hij ook dat hij het op die manier juist goed doet. Ook is het dan handig om een beloningstasje te hebben. Op deze manier kan je je hond overal belonen op zijn goede gedrag.

Veelgestelde vragen

Waarom kan je het beste alles vanaf puppy af aan al leren?

Op deze manier gaat je hond sneller begrijpen wat wel en niet mag en is hij niet verdrietig als je boos doet als hij iets doet wat jij hem niet hebt aangeleerd.

Moet je altijd belonen? 

Nee, zeker niet altijd. Zodra jij je hond altijd gaat belonen als hij iets goed doet, denkt hij dat hij altijd een beloning krijgt.

Zijn honden boos als ze opspringen?

Honden zijn dan zeker niet boos. Ze willen je begroeten of leuk met je spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *