drinkende kat

Waarom vinden katten drinken van stromend water fijn?

Katten vinden stromend water fijn vanwege hun instinct voor versheid en zuurstofrijkheid. De beweging van stromend water wekt hun interesse op. Een drinkfontein simuleert stromend water, waardoor katten gestimuleerd worden om meer te drinken en gehydrateerd te blijven.

Wanneer je een kat hebt, dan heb je het vast wel eens gemerkt, je kat vindt het namelijk heerlijk om te drinken van stromend water. Het is daarom ook helemaal geen gek idee om een drinkfontein aan te schaffen voor je lieve poes. Op die manier kunnen ze blijven genieten van stromend water. Maar waarom vinden katten stromend water fijn en hoe komt dat precies? Alles wat je moet weten lees je hieronder.

Natuurlijke instinct van katten

De grootste reden waarom katten het fijn vinden om uit een stromend beekje of meertje te drinken, heeft te maken met de natuurlijke instincten van een kat. In de natuur drinken katten namelijk over het algemeen uit stromende bronnen. Door te drinken uit een stromend beekje of een stromende rivier, bootsen katten hun natuurlijke omgeving aan. Dit komt omdat katten weten dat stilstaand water meer viezigheid bevat dan stromend water. Ook is stromend water een stuk lekkerder en verser voor katten. Daarom is het ook goed om gebruik te maken van een drinkfontein voor je kat. Op die manier gaan ze een stuk sneller drinken.

kat met drinkbak

Beter water

Over het algemeen is stromend water ook een stuk beter om te drinken dan stilstaand water. Dit heeft er mee te maken dat stromend water meer zuurstof bevat dan stilstaand water. Ook is stromend water veel koeler dan stilstaand water. Hierdoor worden katten een stuk sneller getrokken naar het stromende water en minder snel naar het stilstaande water. Verder heeft stilstaand water ook meer last van een vieze smaak, waardoor katten liever drinken uit stromend water.

Beweging

Als laatste is een kat natuurlijk dol op het bewegen van verschillende voorwerpen. Zo kunnen ze helemaal wild worden van een laserlampje op de vloer. Ook bij stromend water beweegt het water. Daardoor willen katten sneller naar bewegend water toe, in plaats van stilstaand water. De interesse van een kat naar bewegende speeltjes is namelijk veel te groot. Op die manier is een kat altijd wel bezig om beweging te zoeken.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn katten zo aangetrokken tot stromend water?

Katten zijn van nature aangetrokken tot stromend water vanwege hun instinctieve gedrag. In de natuur drinken ze vaak uit stromende bronnen, zoals beekjes, omdat stromend water vaak verser en zuurstofrijker is.

Hoe kan ik mijn kat stimuleren om meer water te drinken?

Een manier om je kat te stimuleren meer water te drinken is door een drinkfontein aan te bieden. Het stromende water kan aantrekkelijker zijn voor katten en hen aanmoedigen om vaker te drinken dan van een stilstaande waterbak.

Heeft mijn kat een drinkfontein nodig als hij al uit een waterbak drinkt?

Een drinkfontein is niet absoluut noodzakelijk, maar het kan wel voordelen bieden. Katten hebben de neiging om meer te drinken als ze stromend water hebben, en een drinkfontein kan ook helpen om het water langer vers en zuurstofrijk te houden.

Kan ik gewoon een kom met stromend water aanbieden in plaats van een drinkfontein?

Hoewel je een kom met stromend water kunt aanbieden, is een drinkfontein meestal handiger en hygiënischer. Een drinkfontein is speciaal ontworpen om het water continu te laten stromen en heeft vaak filters om vuil en verontreinigingen uit het water te verwijderen.

Moet ik het water in de drinkfontein regelmatig verversen?

Ja, het is belangrijk om het water in de drinkfontein regelmatig te verversen. Hoewel stromend water langer vers blijft dan stilstaand water, kan het nog steeds vuil en bacteriën bevatten. Volg de instructies van de fabrikant voor richtlijnen over hoe vaak je het water moet verversen.

Hoe vaak moet ik de drinkfontein schoonmaken?

Het is aan te raden om de drinkfontein regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld eens per week. Verwijder het waterreservoir en de pomp en maak ze grondig schoon met warm water en zeep. Volg de instructies van de fabrikant voor specifieke schoonmaakinstructies.

Kan ik gewoon kraanwater gebruiken in de drinkfontein?

Ja, kraanwater is over het algemeen veilig om te gebruiken in een drinkfontein. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het kraanwater van goede kwaliteit is en geen schadelijke stoffen bevat. Als je je zorgen maakt over de kwaliteit van het kraanwater, kun je overwegen om gefilterd water te gebruiken.

Moet ik het waterfilter in de drinkfontein vervangen?

Ja, het is belangrijk om het waterfilter in de drinkfontein regelmatig te vervangen. Het filter helpt bij het verwijderen van vuil en verontreinigingen uit het water, en na verloop van tijd kan het verzadigd raken. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor richtlijnen over hoe vaak het filter moet worden vervangen.

Wat als mijn kat de drinkfontein niet gebruikt?

Sommige katten kunnen aanvankelijk terughoudend zijn om de drinkfontein te gebruiken. Het kan helpen om je kat te introduceren aan de drinkfontein door het waterpeil laag te houden en het geluid en de beweging van het stromende water langzaam op te voeren. Je kunt ook proberen om wat water uit de fontein in een gewone waterbak te gieten en deze naast de drinkfontein te plaatsen, zodat je kat geleidelijk aan de nieuwe drinkbron kan wennen.

Zijn er speciale overwegingen voor het gebruik van een drinkfontein bij katten met specifieke gezondheidsproblemen?

Ja, er zijn enkele specifieke overwegingen voor katten met bepaalde gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, als je kat nierproblemen heeft, kan een drinkfontein helpen om haar gehydrateerd te houden. Voor katten met urinewegproblemen kan het gebruik van een drinkfontein de waterinname verhogen en de kans op verstopping of kristalvorming verminderen. Het is altijd raadzaam om de specifieke behoeften van je kat te bespreken met een dierenarts, vooral als ze gezondheidsproblemen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *